Logo Ruimtevolk klein
blogs

1 juni 2017 • Anne Seghers

De ontluikende kracht van middelgroot

De verkenningen Midsize Brabant en Midsize NL hebben de middelgrote steden als belangrijke schakels in het stedelijk netwerk in de schijnwerpers gezet. Hoe resoneert de ‘midsize-agenda’ in de Nederlandse praktijk en waar staat de middelgrote stad nu? Voor NL, het nieuwe magazine van RUIMTEVOLK, gingen Joks Janssen (BrabantKennis), Desirée Uitzetter (BPD), Tom de Laat (Gemeente Oss) en Jeroen Niemans (RUIMTEVOLK) met elkaar in gesprek over de opgave en de ontluikende kracht van de middelgrote stad.

Op de plek waar Organon in 1923 een traditie in medicijnontwikkeling startte, is nu het Pivot Park verrezen. Dit life science park voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het profiel van Oss, voortbouwend op een lokale geschiedenis en passend bij het regionale profiel. Het inzetten op deze innovatiecampus vroeg scherpe keuzes. Wat voor stad wil Oss zijn? De verkenningen Midsize Brabant en Midsize NL hebben het denken hierover verder op gang gebracht. Oss is niet de enige middelgrote stad die dit gedachtegoed actief oppakt.

Lees het volledige artikel op ISSUU
Download het volledige artikel als PDF

 


 

Deze maand verschijnt de eerste editie van NL: een magazine vol innovatieve praktijken in stedelijke en regionale ontwikkeling, samengesteld en uitgegeven door RUIMTEVOLK. In deze editie staat de middelgrote stad centraal. Wil je kosteloos een gedrukt exemplaar van het magazine ontvangen? Meld je dan uiterlijk 4 juni aan. Wel geldt: op is op!

 

Foto boven: Maurice Vinken

Anne Seghers

Programmamanager en projectleider
Samenleving
Binnenstedelijke transitie

Anne is opgeleid als stedenbouwkundige en voelt zich thuis in de meer onderzoekende en beschouwende hoek van het vakgebied. Ze wordt geboeid door nieuwe en alternatieve manieren van stedelijke ontwikkeling, aanhakend bij ruimtelijk-maatschappelijke thema’s. Ze werkt graag samen met andere disciplines - zoals sociale geografie, economie, nieuwe media, fotografie of grafisch ontwerp - om zo een andere of aanvullende blik op de opgave te kunnen bieden. Anne heeft veel ervaring met (ontwerpend) onderzoek, schrijven, het opzetten van kennisprogramma’s en het organiseren van publieksactiviteiten. In het verleden werkte ze onder andere voor het Nirov (nu Platform31) en lokale architectuurcentra. Daarnaast is ze vakredacteur voor Blauwe Kamer, vakblad voor stedenbouw en landschapsarchitectuur. Bij RUIMTEVOLK werkt ze momenteel aan opgaven rond binnensteden, omgevingsvisies en energie en is ze redacteur van het webmagazine.

www.ruimtevolk.nl