Actueel

Lezingenreeks Gezonde Leefomgeving

De regio Utrecht is een gezonde en inspirerende regio waar mensen een hoge kwaliteit van leven ervaren. Dat willen provincie en gemeenten graag zo houden en zelfs verbeteren. De uitdaging waar de overheden voor staan, is de leefomgeving zo in te richten dat deze gezond is en blijft en ook uitnodigt tot gezond gedrag. Dit…

De regio Utrecht is een gezonde en inspirerende regio waar mensen een hoge kwaliteit van leven ervaren. Dat willen provincie en gemeenten graag zo houden en zelfs verbeteren. De uitdaging waar de overheden voor staan, is de leefomgeving zo in te richten dat deze gezond is en blijft en ook uitnodigt tot gezond gedrag. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en om een andere manier van kijken naar de inrichting van de regio.

Een gezonde leefomgeving is alleen mogelijk als alle betrokken partijen samenwerken. In een serie lezingen onderzoeken de provincie UtrechtBeBright (adviesbureau gezondheidszorg, voeding en preventie), het Institute for Positive Health (dé motor achter de beweging Positieve Gezondheid) en RUIMTEVOLK (bureau voor stedelijke en regionale ontwikkeling) samen met inspirerende gasten en deelnemers hoe we kunnen zorgen voor een gezonde leefomgeving in de steden en kernen. Welke praktische handvatten zijn er? Hoe leggen we een relatie met andere opgaven zoals verstedelijking, klimaatverandering, energietransitie, leefbaarheid en bereikbaarheid? Hoe geef je vorm aan nieuwe samenwerkingen tussen overheid, inwoners, zorgpartijen en maatschappelijke organisaties? En hoe kan het thema gezondheid invulling en lading gegeven worden binnen nieuw omgevingsbeleid (Omgevingswet)?

Bijeenkomst 1:
Positieve gezondheid

In de eerste lezing op 27 november in The Colour Kitchen stond de bijdrage van Positieve Gezondheid aan een gezonde leefomgeving en daarmee ieders gezondheid en welbevinden centraal. Dit inmiddels breed omarmde concept inspireert steeds meer professionals om op een betekenisvolle manier richting te geven aan het beleid en de inrichting van een gezonde leefomgeving. Op het programma stonden onder andere bijdragen van Rob van Muilekom (gedeputeerde gezonde leefomgeving provincie Utrecht), Machteld Huber (voormalig huisarts en oprichter van het institute for Positive Health) en Thomas Steensma (architect). Bekijk hier de sfeerimpressie.

Bijeenkomst 2:
Gezonde dorpen en wijken

Op 16 januari 2020 vindt in Nieuwegein de tweede bijeenkomst plaats. Deze gaat over wijk- en dorpsgericht werken aan een gezonde leefomgeving. Hoe creëer je vitale en gezonde wijken en dorpen? Welke strategieën, interventies en samenwerkingen zijn daarbij kansrijk? En hoe pak je dat aan?

Sjors de Vries (RUIMTEVOLK) zal een presentatie geven over gebiedsgerichte strategieën en samenwerkingen voor een gezonde leefomgeving op het schaalniveau van de wijk en het dorp. Freek Jansen, initiatiefnemer en bewoner uit Mariënvelde, vertelt over hoe dorpsbewoners het dorp vitaal houden. De bewoners bouwden zelf hun Brede Maatschappelijke Voorziening: een bruisende plek waar iedereen elkaar ontmoet. Oud, jong, licht verstandelijk beperkt, lichamelijk beperkt, zorg, welzijn, vrijwilligers en professionals bij elkaar maakt het tot iets unieks. Norbert van den Hurk, huisarts uit het Leende, zal de deelnemers meenemen in het succes achter het project ‘GezondDorp Leende‘, wat hij samen met collega Hans van Kuijk initieerde. In een paar maanden tijd zorgden ze ervoor dat ruim 250 dorpsbewoners vele kilo’s lichaamsgewicht kwijt raakten.

Tot slot zijn er interactieve break-out sessies waarin de deelnemers zelf aan de slag gaan en is er alle ruimte om verhalen en ervaringen uit de praktijk te delen.

Aanmelden kan via deze link.

Bijeenkomst 3:
Gezonde leefomgeving en de Omgevingswet

De derde en laatste lezing gaat over het thema gezonde leefomgeving binnen de Omgevingswet en vindt plaats op 2 april 2020. Met de komst van de nieuwe Omgevingswet moeten gemeenten gezondheid opnemen in hun omgevingsvisie en omgevingsplan. Hoe koppel je dit aan andere opgaven in de fysieke leefomgeving?

Binnenkort volgt meer informatie over het programma en locatie.

Aanmelden

De bijeenkomsten worden georganiseerd voor ruimtelijke professionals, beleidsmedewerkers in het fysieke en sociale domein en een ieder die vanuit hun vakgebied betrokken is bij dit onderwerp.

De lezingen reeks is een samenwerking van:

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich centraal in Nederland, in de prachtige historische binnenstad van Utrecht.