Actueel

Presentatie 'Perspectief verstedelijking Zwolle 2040'

Zwolle is een unieke stad die in rap tempo groeit. De komende twee decennia zal de bevolking naar verwachting met ongeveer een kwart groeien naar een stad van 160.000 tot 180.000 inwoners. De stad heeft bovendien stevige maatschappelijke ambities. Zwolle staat daarmee aan de vooravond van een schaal- en kwaliteitssprong die de stad uitdaagt na te denken over wat voor een stad ze wil zijn. RUIMTEVOLK en Studio for New Realities ontwikkelde in opdracht van het Zwols Concilium (samenwerking van overheden, marktpartijen en woningcorporaties) een verstedelijkingsperspectief voor toekomstig Zwolle.

Dinsdagavond 2 juli presenteerden Sjors de Vries (RUIMTEVOLK) en Jeroen Zuidgeest (Studio For New Realities) het verstedelijkingsperspectief dat beide bureaus in opdracht van het Zwols Concilium ontwikkelden. Het perspectief biedt een ruimtelijke strategie voor ambities zoals geformuleerd in de gemeentelijke, nationale en provinciale omgevingsvisie.

Verstedelijkingsperspectief Zwolle 2040‘ komt een jaar nadat het Zwols Concilium (samenwerking van overheden, marktpartijen en woningcorporaties) hun gezamenlijke en trendsettende woningbouwaanpak presenteerde. Het verstedelijkingsperspectief is een volgende stap. Het biedt een breder perspectief op stedelijke ontwikkeling en koppelt de woonopgave aan een kwaliteitsslag van de stad en andere ambities als verstedelijking, klimaatadaptatie, gezondheid, inclusiviteit en economische ontwikkeling.

Het perspectief is in co-creatie met ontwerpers uit de stad en de partijen uit het Zwols Concilium ontwikkeld. Het is geen beleid, maar bedoeld aanjager van het stadsdebat en inspiratiebron voor de door de gemeente op te stellen omgevingsvisie. Met het perspectief kunnen overheid, markt en burger nadenken over wat voor stad zij in de toekomst willen maken.

Lees meer over het project

Lees ook op Stadszaken: ‘Zwols Concilium’ brengt samenwerkingsboodschap NOVI al in praktijk.

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich centraal in Nederland, in de prachtige historische binnenstad van Utrecht.