Actueel

RUIMTEVOLK Kennisbijeenkomst 'Aan de slag met de jaren ‘70 en ‘80 wijken'

Veel wijken die in de jaren ’70 en ’80 zijn gebouwd bevinden zich op een kantelpunt. Er ligt een uitdagende investeringsopgave voor, zowel voor woningeigenaren als voor woningcorporaties en overheden. Hoe krijg je investeringen van de grond en krijg je partijen in deze wijken in beweging? En op welke manier koppel je opgaven en kansen…

Veel wijken die in de jaren ’70 en ’80 zijn gebouwd bevinden zich op een kantelpunt. Er ligt een uitdagende investeringsopgave voor, zowel voor woningeigenaren als voor woningcorporaties en overheden. Hoe krijg je investeringen van de grond en krijg je partijen in deze wijken in beweging? En op welke manier koppel je opgaven en kansen en kan de energietransitie hierbij als vliegwiel functioneren? Collega’s Anne Seghers en Sjors de Vries delen hun kennis en ervaringen tijdens een kennisbijeenkomst op maandag 24 juni.

De komende jaren staat de vernieuwings- en verduurzamingsopgave van de wijken uit de jaren zeventig en tachtig hoog op de agenda’s van overheden en maatschappelijke organisaties. Vaak gaat het om zogenoemde bloemkool- of woonerfwijken die in vrijwel elke kern te vinden zijn. Deze wijken kennen over het algemeen een redelijke bouwtechnische staat en een ruime, speelse opzet met veel groen en water. Ze zijn bewust autoluw en verkeersveilig ingericht en hebben over het algemeen veel aandacht voor ontmoeting.

Energietransitie als vliegwiel

Toch staat de vitaliteit van deze wijken onder druk. Woon- en markttechnisch vinden ze onvoldoende aansluiting bij de wensen van de hedendaagse stads- en dorpsbewoners: de woonomgeving is sleets, de wijken liggen vaak afzijdig van stadscentra en werkgelegenheid, een toenemende vergrijzing vraagt andere eisen van de woningen en openbare ruimte, en de positie van de woningen op de woningmarkt is verslechterd – net als de sociaal-economische positie van de bewoners. Daarnaast daagt de energietransitie de vastgoedeigenaren de komende jaren uit te investeren in hun bezit.

Momenteel bevinden deze wijken zich op een kantelpunt. Er ligt een uitdagende investeringsopgave voor. Niet in de laatste plaats omdat het wijken zijn met veel versnipperd eigendom en particulier bezit. Bovendien beschikken overheden, corporaties en maatschappelijke organisaties over aanzienlijk minder financiële middelen dan in de tijden van de stedelijke vernieuwing. Daarnaast werken partijen doorgaans nog veel langs elkaar heen. Dit roept de volgende vragen op:

  • Hoe krijg je investeringen van de grond en krijg je een wijk in beweging?
  • Hoe creëer je met de energietransitie en verduurzaming van de woningvoorraad een vliegwiel voor een breder wijkprogramma?
  • Op welke manier kun je het aanbod van voorzieningen in de wijk in stand houden of wellicht zelfs verbeteren?
  • Hoe zorg je ervoor dat overheden, bewoners en andere partijen hun inzet afstemmen en bundelen?
  • Hoe maak je verbinding met de wijkbewoner?
  • Oftewel: hoe kom je tot een handelingsrepertoire voor alle partijen?

Over deze opgaven organiseren we maandagmiddag 24 juni van 13.00 – 16.00 uur bij RUIMTEVOLK (naast Utrecht CS) een kennisbijeenkomst voor (strategisch) adviseurs, projectleiders en bestuurders bij  gemeenten, provincies en woningcorporaties. We delen daarin analyses en ervaringen, onder andere aan de hand van een aantal praktijkverhalen. Daarnaast is er ruimte voor interactie en intervisie. Aan het einde van de werkplaats hebben deelnemers inzicht in de belangrijkste handvatten voor een wijkaanpak.

Aanmelden

De bijeenkomst wordt speciaal georganiseerd voor (strategisch) adviseurs, projectleiders en bestuurders bij  gemeenten, provincies en woningcorporaties die aan de slag zijn of gaan met een wijk uit de jaren ’70 en ’80. Kosten van deelname bedragen €125,- exclusief btw. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Christel van Wijk.

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich centraal in Nederland, in de prachtige historische binnenstad van Utrecht.