Groningen vliegt de wijkvernieuwing de komende jaren aan vanuit de sociale opgaven. Om goed zicht en grip te krijgen op wat er speelt en leeft, en de relatie daarvan met de fysieke leefomgeving, is meer nodig dan een analyse van beschikbare data. In Groningen ontwikkelden we samen met de gemeente, wijkprofessionals en inwoners een Zachte Atlas. De methodiek van de Zachte Atlas stelt professionals en inwoners in staat kennis, observaties en beleving met elkaar te delen en om nieuwe oplossingsrichtingen te verkennen.
Met deze methode wordt verschillende soorten informatie op een gelijkwaardige manier op tafel gelegd en vanaf verschillende kanten geduid. Kern is dat professionals en inwoners samen hun blik werpen op de opgaven en oplossingsrichtingen. En dat geeft in de praktijk veel verrassende en soms vaak ook heel praktische inzichten.
Recentelijk verscheen over de meerwaarde van deze aanpak en mooi artikel van Bert Nijmeijer op de website van de gemeente Groningen . Aan het woord komen onder andere Endry van Velzen (bouwmeester wijkvernieuwing Groningen), Martin Klooster (projectleider stadsontwikkeling gemeente Groningen), Sanne Smid (projectmanager wijkvernieuwing in De Wijert) en Ben de Boer (sociaal gebiedsontwikkelaar gemeente Groningen). “Wijkvernieuwing doe je voor mensen die daar wonen, niet de data.”
Lees hier het artikel van Bert Nijmeijer:
https://wijkvernieuwing.groningen.nl/groninger-verhalen/pratende-straten.