Actueel

Expeditie Floriade

Vorige week zijn we met het team afgereisd naar Almere om een bezoek te brengen aan de Floriade. Annemiek Wiggers blikt terug op een inspirerende middag.

We werden rondgeleid door stedenbouwkundige Mark Huisman, die een aantal jaar bij de gemeente aan het plan heeft gewerkt. Hij nam ons mee in de originele ambities en het sterke landschappelijke kader waarin na afloop van het evenement een nieuwe, groene wijk van de toekomst moet verrijzen.

We begonnen in het Urban District, waar we neerstreken bij het inspirerende Circuloco van Atelier Dutch. Hier kregen we een korte toelichting van Rob van der Velden over dit volledig circulaire paviljoen, waar een podium wordt geboden voor circulaire initiatieven en tevens onderzoek wordt gedaan naar het effect van een groen dak op de binnentemperatuur. Het mantra dat we hieruit meenemen: “Afval bestaat niet!”. Het paviljoen is demontabel en gaat hopelijk nog vele levens tegemoet na afloop van de Floriade.

Vervolgens liepen we door naar Utopia Island met aan onze linkerzijde het weerwater. In de toekomst moeten hier waterwoningen langs komen te liggen, die weids uitkijken over de plas met in de verte de stadsrand van Almere. Na een kijkje bij Panorama Nederland werd er even vrolijk gespeeld in de naastgelegen speeltuin en hebben we ons verwonderd over de legomaquette van de woonwijk die het straks moet gaan worden. De raster-infrastructuur blijft, waarbij de auto aan de zijkanten van het plan wordt gehouden zodat het grootste deel alleen toegankelijk zal zijn voor langzaam verkeer. De kavels binnen het raster zijn ontworpen met een groene rand van 4 meter waarin niet gebouwd mag worden. In deze groene rand is het arboretum ingeplant (op alfabetische volgorde), waarmee gegarandeerd wordt dat elk gebouw straks is ingebed door een robuuste groenstructuur en je je ten alle tijde door een groene omgeving heen beweegt. Dit is het sterkste onderdeel aan het plan waarvan nu al zichtbaar is dat het goed werkt en alleen maar zal groeien met de jaren. Een simpele regel die je eigenlijk vanaf nu in elk plan zou willen toepassen, zodat natuur en de gebouwde omgeving meer een eenheid worden.

Bepalend voor het geheel is ook Green Island, waar het originele bebossing grotendeels intact is gehouden. Hiermee wordt de strenge blokverkaveling speels onderbroken door een wilder stuk waar men door het bos kan dwalen over kronkelpaadjes en zelfs de autoweg gaat hier slingeren. De overgang van strak en streng naar speels en wild voelt bijna alsof je het Floriadeterrein even verlaat, om er later weer in op te duiken. En daar ligt gelijk ook de kracht van dit stuk als onderdeel van de woonwijk zometeen, met niet alleen groen maar echt een stuk natuur naast de deur.

Als laatste hebben we nog even rondgekeken bij de landenpaviljoens, waar het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten indruk maakte met planten die gedijen onder extreme omstandigheden. Ook hebben we genoten van de grappige tekeningen in ‘ons eigen’ Natural pavilion en ons verwonderd over het Growing pavilion, volledig gemaakt (en nog in de maak) door schimmels. En we hebben de gezellige en inspirerende middag afgesloten bij het Duitse paviljoen onder het genot van een pilsje en hier en daar een currywurst.

Onze hoofden gonzen nog steeds na van alles wat er te zien was, en een middagje deed eigenlijk niet genoeg recht aan het evenement. Maar we zijn blij dat we geweest zijn en zullen de transformatie naar groene woonwijk met veel belangstelling volgen!

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich centraal in Nederland, in de prachtige historische binnenstad van Utrecht.