Logo Ruimtevolk klein

Nieuws

Plattelandsparlement 2017

10 juni 2017 • Redactie

Op zaterdag 17 juni vindt het PlattelandsParlement van de Landelijke Vereniging Voor Kleine Kernen plaats in de gemeente Bronckhorst. De plek waar dorpen, bestuurders, politici en experts elkaar ontmoeten om na te denken over nieuwe kansen en perspectieven voor het platteland. Sjors de Vries zal daar een presentatie verzorgen over wat de Omgevingswet betekent voor inwoners van kleine kernen. Wat zijn de kansen? Ga voor meer informatie naar de website.

Startbijeenkomst Pilots omgevingsvisie

1 juni 2017 • Redactie

Deze week kwamen de nationale pilots omgevingsvisie bij ons op de JIM-Utrecht bijeen om kennis te maken, kennis te delen en kennis verder te ontwikkelen. De komende maanden gaan we samen met de pilots aan de slag om invulling te geven aan ambitieuze integrale ambities zoals gezonde stedelijke en rurale ontwikkeling, inclusieve steden en dorpen, energietransitie, klimaatadaptatie en regionale samenwerking.
Klik hier voor meer informatie.

RUIMTEVOLK lanceert NL

23 mei 2017 • Redactie

Medio juni 2017 verschijnt de eerste editie van NL: een magazine vol innovatieve praktijken in stedelijke en regionale ontwikkeling, samengesteld en uitgegeven door RUIMTEVOLK. Geinteresseerden kun een gratis exemplaar tot 4 juni 2017 bestellen via deze link.

12 overheden geselecteerd voor Pilots omgevingsvisie

15 mei 2017 • Redactie

De deelnemers van de tweede tranche van Pilots omgevingsvisie zijn geselecteerd. Er gaan 12 overheden van start met het opstellen van een omgevingsvisie. Ieder op een eigen wijze, zonder blauwdruk. De ervaringen die worden opgedaan, kunnen ook andere organisaties weer verder helpen. Lees meer over de geselecteerde pilots en het programma.

Trendverkenning Noord-Limburg

8 mei 2017 • Redactie

Noord-Limburg is een zogeheten ‘anticipeerregio’. Op korte termijn krijgt de regio te maken met bevolkingskrimp, in enkele gemeenten is dit nu al de realiteit. De regio heeft RUIMTEVOLK gevraagd inzicht te geven in de consequenties van de demografische transitie vanuit verschillende trends en invalshoeken. Aan de hand van drie scenario’s is onderzocht wat onzekere ontwikkelingen voor de regio kunnen betekenen. Lees / download de publicatie.

Versterking team RUIMTEVOLK

1 mei 2017 • Redactie

Wij zijn blij te melden dat het RUIMTEVOLK team weer is versterkt! Deze maand beginnen Kris Oosting en Robbin Knuivers als respectievelijk redacteur en junior onderzoeker/adviseur bij ons. Lees meer over Kris en Robbin op deze pagina.

Wij zitten op de JIM!

20 maart 2017 • Redactie

Deze maand hebben we onze nieuwe plek op de Jaarbeurs Innovation Mile betrokken, pal naast Utrecht CS. De verhuizing is een volgende stap in de ontwikkeling van RUIMTEVOLK, waarmee we onze positie als kennisorganisatie en platform verder willen versterken. Lees meer over deze verhuizing en onze ambities.

Veel animo Pilots Omgevingsvisie

16 maart 2017 • Redactie

Op 8 maart sloot de aanmelding voor de tweede tranche Pilots omgevingsvisie. In totaal dienden meer dan 25 partijen - gemeenten, provincies en regionale samenwerkingsverbanden - een pilotvoorstel in. Daarnaast meldde een divers gezelschap van overheids- en niet-overheidspartijen zich aan om mee te leren in 'de tweede ring'. Meer over de inzendingen op de website van Aan de slag met de Omgevingswet. RUIMTEVOLK gaat het komende jaar 10 pilots begeleiden.